Les kot najbolj pomembna surovina v človekovem življenju

 

Človek že tisočletja uporablja in preoblikuje les za svoje potrebe. Je eden od materialov, katere človek najdlje uporablja v svojem življenju. Les je organski material, ki je sestavljen iz celuloze, hemiceluloze in lignina, ki je vezivo ki veže te tri sestavine. Najdemo ga v deblih dreves in grmov.

 Uporaba lesa za spalnice

 

Les je uporaben na različnih področjih človekovega delovanja. V največji meri ga človek uporablja za gradbene namene. V zgodovini je imel pomembno vlogo za pridobivanje energije. Še vedno je najpogostejša vrsta kurjave.  Iz zmletega lesa nastane papir, ki ga vsakodnevno uporabljamo. Lastnosti, ki jih ima določena vrsta lesa, določa kje se bo ta uporabljal. Tako je nek les mehak, spet drugi koščeno trd, lahko je dokaj trajen, drugi pa hitro propade. Neka vrsta je trdna in žilava, zato lahko prenese velike obremenitve, druga vrsta pa je šibka in krhka, zato ga ne moremo uporabiti tam kjer so predvidene visoke obremenitve. Zato niso vse vrste lesa primerne za vsa opravila, ampak njihove temeljne lastnosti pogojujejo področja uporabe.

 

Tudi mizarstvo porabi svojo količino lesa, za izdelavo pohištva. V te namene se uporabljajo različne vrste te za človeka pomembne surovine, najpogosteje pa se uporabljajo smreke, bukve, jeseni, javorji, hrasti in macesni. Mizarstvo, za proizvodnjo pohištva zahteva, da je les, ki ga uporabimo za pohištvo, zares suh in da po postopku sušenja  vsebuje le še 8 odstotkov vlage. Danes je mizarstvo sposobno iz lesa izdelati skoraj karkoli, kar dokazuje neverjetna količina različnih kosov stavbnega pohištva.